Als hoofdverpleegkundige 'Longtransplantatie'
is het mijn taak om de rokers te waarschuwen
voor de gevolgen van roken.

Sciensano: "Meer dan ooit noodzakelijk om strijd tegen tabak te versterken"

De globale cijfers voor tabaksgebruik in Vlaanderen dalen, dat blijkt uit de nieuwe gezondheidsenquête van Sciensano. Goed nieuws. Maar een focus op de sociaaleconomische status van rokers toont een scherper beeld: ruim 1 op de 6 Vlamingen rookt, maar onder kortgeschoolden is het meer dan 1 op de 5. Ook bij jongeren is de link met het opleidingsniveau frappant. De onderzoekers spreken zelfs over een heuse 'sociale kloof' als het over roken gaat.
Lees meer

Stoppen met roken kan meer dan 1 miljoen Britten uit armoede halen

Roken draagt sterk bij aan het ontstaan van gezondheidsongelijkheden in de samenleving. Volgens ASH-UK is het zelfs de grootste leefstijlfactor. Lage-inkomensgroepen tellen veel meer rokers. Roken is kostelijk: het kan mensen die het al niet breed hebben in armoede duwen of hun financiële situatie verder onder druk zetten. En dat is nog niet alles.
Lees meer

Eindelijk verboden: verkoop van tabak aan minderjarigen

Rarara, in welk land mocht er - als enige in Europa! - tot zéér recent nog tabak verkocht worden aan minderjarigen vanaf 16 jaar? Je raadde het al: in België! Vanaf 1 november is de wet gelukkig veranderd en mogen sigaretten en andere tabaksgerelateerde producten, zoals e-sigaretten, alleen nog aan +18-jarigen verkocht worden. Het Nieuwsblad stuurde op dag 1 van het nieuwe verbod een 17-jarige op pad. Wat bleek: in 12 van de 14 bezochte handelszaken kon ze rookwaren kopen. We zijn er nog niet, dus! Tabaksverkopers zijn verantwoordelijk en mogen kopers om hun identiteitskaart vragen. Verkopen ze toch aan minderjarigen, dan riskeren ze hiervoor zware boetes
Lees meer over de wetgeving

Scholenproject 'Bullshit Free Generation' schiet raak

Bullshit Free Generation wil jongeren kritischer maken over roken en hen bewust doen kiezen voor een rookvrij leven. En dat lukt. Uit de evaluatie van het pilootproject blijkt dat de jongeren uit de 25 deelnemende scholen na afloop anders over roken dachten. Ook leerkrachten en directies uit de pilootscholen steken dankzij het project een tandje bij: ze bieden meer rookstophulp aan, verwijderen asbakken, spreken vaker rokende leerlingen aan en integreren het thema meer in hun lessen. Wil jij als leerkracht of school mee de bullshit over roken uit de wereld helpen? Stap dan ook in het project. Inschrijven kan tot 30 november op bullshitfree.be.
Lees meer over de evaluatie van Bullshit Free Generation

Waterpijp verdubbelt kans op later sigaretten roken

Is tabak roken in een waterpijp voor jongeren en jongvolwassenen een opstapje naar sigaretten roken in een latere fase? Ja, volgens een nieuwe systematische review. Wie waterpijp rookt, heeft meer dan dubbel zoveel kans om later sigaretten te roken. Dat waterpijp roken een 'gateway' is voor de sigaret is een bijkomend probleem, want het is op zich al schadelijk genoeg. In één waterpijpsessie met tabak inhaleert iemand 124 keer meer tabaksrook, 2 keer meer nicotine (bij gebruik van tabak) en 11 keer meer CO (bij verhitting met niet-elektrische deeltjes) dan bij één sigaret. Long- en hart- en vaataandoeningen zijn risico's van waterpijp roken. In België liggen shishabars regelmatig onder vuur omdat ze niet in orde zijn met de regels en de rookwetgeving schenden.

Verbied sigarettenfilters: consumentenbedrog én enorm vervuilend

Sigarettenfilters moeten dringend verboden worden. Dat stelt een team van Engelse en Amerikaanse onderzoekers. Ten eerste omdat de filter de sigaret niet 'gezonder' maakt voor de roker: filters zorgen net voor méér longkanker. Maar ook omdat filters héél moeilijk biologisch afbreekbaar zijn en dus voor enorm veel milieuvervuiling zorgen: jaarlijks belanden er zo'n 4,5 biljoen in ons ecosysteem.
Lees meer

Vapen ligt wereldwijd onder vuur, maar de ene e-sigaret is de andere niet

In de VS heeft e-sigaretgebruik geleid tot een reeks sterfgevallen en ernstige zieken. Daardoor ligt vapen vandaag wereldwijd onder vuur. Sommige medici en tabakscontrole-organisaties reageren fel en ongenuanceerd in deze crisis. Zo wijst de Nederlandse Vereniging voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) de e-sigaret nu radicaal af en eist ze een totaalverbod in eigen land. In Indië, waar meer dan 100 miljoen volwassenen roken, werd de e-sigaret effectief verboden. In ons land vraagt Test-Aankoop een verbod op aroma's in e-liquids nadat jongeren gingen 'mystery shoppen' in dampwinkels. Houdt men alleen in de UK het hoofd koel?
Lees meer